PHPP (Passive House Planning Package) je pomembno orodje za  načrtovanje ter optimizacijo pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Vključuje vse, kar je pomembno pri načrtovanju pravilno delujoče pasivne hiše:


- izračun energijske bilance (vključno z izračunom toplotne      

  prehodnosti),

- načrtovanje oken,

- načrtovanje prezračevalnega sistema,

- določitev moči ogrevanja oziroma hlajenja,

- oceno poletnega udobja,

- načrtovanje ogrevanja in oskrbe s toplo vodo,

- načrtovanje porabe primarne energije in napoved emisij CO2.


Sama vgradnja komponent za pasivno hišo, brez natančnega načrtovanja, namreč še ne vodi do željenega rezultata, pasivne hiše.   

 

Program so izdelali na Passivhaus Institutu v Darmstadtu v Nemčiji, katerega je ustanovil Dr. Wolfgang Feist leta 1996. Dve leti za tem je izšla prva različica programa,kasneje pa je bil program večkrat nadgrajen ter  preveden v nekaj jezikov.

PHPP v velikem delu temelji na evropskih standardih (ISO 13790), številnih testih in potrjenih izračunih. Preverjen je bil s številnimi dinamičnimi simulacijami in meritvami na več kot 1000 stanovanjskih in nestanovanjskih stavbah.  Osnovan je bil za visoko-učinkovito pasivno gradnjo, saj drugi izračuni niso dali dovolj točnih izračunov pri pasivnih hišah, kjer imajo lahko majhne razlike energije velik vpliv na energijsko bilanco. Čeprav je specifično razvit za pasivne hiše,pa  se lahko uporablja tudi za druge stavbe. Glavni rezulati izračuna so:  energija za ogrevanje, energija za hlajenje, ogrevalna moč, hladilna moč, prezračevanje, poraba primarne energije, stopnja pregrevanja v toplejših mesecih. Energijska bilanca je v PHPP izračunana z natančnostjo +/- 0,5 kWh.

Ker pasivne hiše porabijo izjemno malo energije za ogrevanje, ima lahko vsak nepravilen podatek velik vpliv na energijsko bilanco pasivne hiše. Za izračun energijske bilance stavbe potrebujemo načrte v . dwg ali .dwf formatu ter čimbolj natančne podatke o dimanzijah objekta, sestavah gradbenih sklopov, detajlov, uporabljenih materialih, stavbnem pohištvu, senčilih ter strukturah , ki objekt senčijo, rabi stavbe, prezračevalnem sistemu, električnih napravah v toplotnem ovoju.  

V Sloveniji se izračun PHPP zahteva v primeru da želimo pridobiti nepovratna  finančna sredstva External link opens in new tab or windowEko sklada. 
 

External link opens in new tab or window 
Če želite PHPP izračun za vaš objekt nas kontaktirajte na e-mail naslov External link opens in new tab or windowinfo@naturaprodukt.si