TOPLOTNA IZOLACIJA

 

S pravilno izbiro toplotne izolacije lahko pri difuzijsko odprti gradnji (kadar uporabljamo naravne materiale) ustvarimo tudi zdrave pogoje bivanja, saj naravni materiali paro sprejmejo in jo vračajo nazaj v prostor, kadar je to potrebno. Med vsemi izolacijami lahko največ vodne pare sprejme celulozna izolacija. Vse naravne izolacije se izredno hitro sušijo, zato pri normalni uporabi ni bojazni, da bi prišlo do gradbenih poškodb zaradi prekomerne vlage v izolaciji.


Naravni materiali v primerjavi z mineralno volno ali stiroporjem toploto prepuščajo počasneje. Razlog je v višji specifični toploti  in masi materiala, saj je specifična teža pri večini naravnih materialov višja kot pri umetnih in anorganskih materialih.


Najboljši fazni zamik dosežemo z vgradnjo težjih izolacijskih materialov kot so npr. Agepan THD plošče, najmanj toplote pa izgubljamo skozi lahke izolacijske materiale kot so celulozna izolacija, lesnovlaknena izolacija Flex, konoplja, itd. Tako je smiselno na primorskem vgrajevati predvsem Agepan plošče, drugje pa kombinacijo Agepan plošč in toplotne izolacije.

External link opens in new tab or window

NARAVNE TOPLOTNE IZOLACIJE

External link opens in new tab or window Celulozna toplotna izolacija

je naravna toplotna izolacija, narejena iz zmletega  časopisnega papirja, kateremu je dodana borova sol. Ta v stiku z ognjem naredi kristalino...  

                    
  External link opens in new tab or window FLEX
lesna vlakna v ploščah

Flex je toplotno izolacijski material iz naravnega obnovljivega vira lesa.  Je učinkovita, fleksibilna toplotna izolacija, ki ne pripomore samo k zmanjšanju CO2 emisij...